Τι είναι το σελήνιο;
Τι είναι το σελήνιο;
Το σελήνιο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο για τον άνθρωπο το οποίο βρίσκεται στο έδαφος, στα φυτά και σε πολλά τρόφιμα.
Επίσης το σελήνιο μπορούμε να το βρούμε και ως συμπλήρωμα διατροφής
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρων για τον ρόλο του σεληνίου στη διατροφή.
Έχει παρατηρηθεί ότι η πρόσληψη του σεληνίου έχει μειωθεί με αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση χρόνιων ασθενειών.
Σελήνιο ο γιατρός που προλαμβάνει τις ασθένειες !
Κάποιες από τις ασθένειες που προλαμβάνει και μάχεται το αντιοξειδωτικό αυτό ιχνοστοιχείο είναι :
κατάθλιψη , άγχος , δυσλειτουργίες του θυρεοειδή , ανεπάρκειες και προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος , ψωρίαση , ρευματοειδή αρθρίτιδα , πολυκυστικές ωοθήκες , ηπατικές βλάβες , καρδιοπάθειες ,καρκίνος , ΑΙDS.
Που βρίσκεται το σελήνιο ;
Το σελήνιο βρίσκεται στο έδαφος , συγκεντρώνεται στα φυτά και κατ'αυτό τον τρόπο περνάει στην τροφική αλυσίδα.
Βρίσκεται επίσης στα περισσότερα τρόφιμα.
Κύριες πηγές είναι :
Τα θαλασσινά , τα κρέατα , τα δημητριακά , τα γαλακτοκομικά προϊόντα , το ψωμί , τα πουλερικά , τα αυγά , οι ηλιόσποροι , καστανό ρύζι , κρεμμύδια.
Ποίες είναι οι βασικές του λειτουργίες;
Το σελήνιο πραγματοποιεί τις κύριες λειτουργίες του ως μέρος του ενζύμου υπεροξειδάση της γλουταθειόνης , ενός αντιοξειδωτικού ενζύμου που προσφέρει προστασία από την επιβλαβή οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών. Επίσης , είναι σημαντικό για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ήπατος , για την αντιοξειδωτική προστασία όλων των κυττάρων του σώματος , τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς , της καταστολή των βλαβερών επιδράσεων των βαρέων μετάλλων όπως του αρσενικού , του καδμίου , του υδραργύρου του μολύβδου και την παραγωγή της ορμόνης θυροξίνης.
Έλλειψη σεληνίου τι δημιουργεί ;
Χρόνιες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η έλλειψη του ιχνοστοιχείου δημιουργεί αύξηση ορισμένων ασθενειών όπως ιογενής λοίμωξη , καρκίνος , καρδιοπάθειες , επηρεάζει την επιδιόρθωση του DNA.
Επιπτώσεις στο θυρεοειδή
Έρευνες αποδεικνύουν ότι άνθρωποι με έλλειψη σεληνίου αντιμετωπίζουν υψηλότερη εμφάνιση κινδύνου στο να παρουσιάσουν ασθένειες του θυρεοειδούς , όπως η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα χασιμότο , ο υπερθυρεοειδισμός ,ο υποκλινικός υπερθυρεοειδισμός και η βρογχοκήλη
Η σχέση που περιγράφεται μεταξύ του σεληνίου και των ασθενειών του θυρεοειδούς δεν αποτελεί καινούριο δεδομένο μιας και είναι γνωστό ότι το σελήνιο είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη σωστή υγεία του θυρεοειδούς.
Συγκεκριμένα το σελήνιο μπορεί και ενεργοποιεί ένα ένζυμο που βοηθά στη μετατροπή των θυρεοειδικών ορμονών και συγκεκριμένα της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Ενώ η Τ4 τείνει να είναι το επίκεντρο των αναλύσεων του θυρεοειδούς, λίγοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι η λιγότερο βιολογικά δραστική θυρεοειδική ορμόνη ενώ η Τ3 αντιπροσωπεύει την πολύ πιο δραστική μορφή των θυρεοειδικών ορμονών.
Συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία
Ηλικία Άντρας Γυναίκα
έως 6 μηνών 15mcg 15mcg
7-12 μηνών 20mcg 20mcg
1-3 ετών 20mcg 20mcg
4-8 ετών 30mcg 30mcg
9-13 ετών 40mcg 40mcg
14-18 ετών 55mcg 55mcg
19-50 ετών 55mcg 55mcg
51+ ετών 55mcg 55mcg
Συμπληρώματα διατροφής προτεινόμενα προϊόντα
Lamberts , Solgar ,Now